BKR-registratie

BKR-registratie, wat wordt er geregistreerd en hoe check je jouw status

Iedereen heeft er wel eens van gehoord: de BKR-registratie. Maar wat er nu precies wordt geregistreerd en hoe je weet wat er op dit moment staat genoteerd, dat is niet zo duidelijk.

Dit artikel geeft meer inzage in wat het precies inhoud, wanneer iets wordt geregistreerd en hoe je jouw status kunt opvragen.

BKR-registratie, wat wordt er geregistreerd?

BKR staat voor Bureau Krediet Registratie. Indien je een lening hebt of betaalachterstand dat kan het zijn dat dit wordt geregistreerd in het register van de BKR.

Waarom wordt dit geregistreerd?

Als je iets leent dien je het verschuldigde bedrag weer terug te betalen. Leen je te veel dan ontstaan er problemen bij het aflossen van schuld. Het BKR houdt openstaande leningen bij en beschermt je in wezen zo tegen teveel lenen en niet meer instaat zijn dit terug te betalen.

Banken en instanties checken vaak het BKR-register voordat ze overgaan tot het geven van voorschotten (bijvoorbeeld een hypotheek). Want ook al verdien je genoeg om iets te kunnen betalen, er wordt ook rekening gehouden met andere uitstaande leningen voor het te besteden bedrag dat je kunt missen aan bijv. de maandelijkse kosten voor een huur- of koopwoning.

Positieve registratie

Indien je een persoonlijke lening hebt of bijvoorbeeld een mobiele telefoon op afbetaling, dat wordt dit opgenomen in het register.

Indien je netjes aan je betalingsverplichting voldoet dan is er niets aan de hand en ziet een potentieel nieuwe geldverstrekker dat je goed  met geld om kunt gaan en netjes je openstaande schuld volgens afspraak inlost. Dit heet een positieve registratie.

Het BKR-register noteert de volgende leningen:

Leningen van meer dan 250 euro (meer dan 1 maand looptijd) via:

  • Creditcardlimieten (als u gespreid betaald, dus niet indien dit maandelijks wordt afgeschreven van je lopende rekening)
  • Doorlopende kredieten (denk aan een rekening bij een warenhuis zoals bijvoorbeeld Wehkamp)
  • Persoonlijke leningen
  • Private leaseregelingen (bijv. een auto of elektrische fiets)
  • Roodstand limieten
  • Toestelkredieten van telecomaanbieders
  • Uitgestelde betalingen (een vaak gebruikte verkooptechniek in winkels waarbij je pas over bijv. 5 maanden de rekening betaald)

Niet opgenomen in het BKR-register:

  • Geleend geld (van mensen uit je eigen omgeving)
  • Huurachterstanden
  • Hypotheken (betalingsachterstanden worden wel negatief geregistreerd)
  • Studieschulden

Wat wordt er precies geregistreerd?

  • Je personalia (naam, adres, geboortedatum)
  • De soort lening onder welk contractnummer, de hoogte van het verschuldigde bedrag en de eerste en laatste maand van de beoogde aflossing.
  • Daarna worden deze gegevens nog totaal 5 jaar bewaard. Dus een zeer negatieve BKR-registratie is nog 5 jaar zichtbaar in het dossier.

Hoe weet je nu precies wat voor registraties er op jouw eigen naam staan?

Waarschijnlijk heb je wel een vermoeden, zeker als je zelf heel goed je financiële administratie bijhoudt. Toch is een jaarlijkse check geen slecht idee zodat je weet hoe de vlag erbij hangt en ook of er geen fouten in het register zijn opgenomen.

Je kunt 1 keer per jaar gratis je eigen BKR gegevens opvragen. Het duurt even voor je je gegeven hebt (een kleine maand). Indien er haast bij is, kan je dit ook voor een klein bedrag sneller ontvangen.

Lees er alles over op de website van BKR.

 

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *